Webügy | Online vásárlás határok nélkül – Változás a webshop rendelésben
 

Online vásárlás határok nélkül – Változás a webshop rendelésben

Online vásárlás határok nélkül – Változás a webshop rendelésben

A nem régiben, az Uniós Bizottság által készített tanulmány szerint a vizsgált online kereskedelmi weboldalak közel kétharmada nem teszi lehetővé, hogy más unió tagállamaiból származó vevők online vásárolhassanak. Ez a jelenség jelentős problémát jelent az internetes kereskedelem számára, hiszen az online vásárlások száma több, mint a duplájára emelkedett az elmúlt évekhez képest.

 

A vásárlási korlátozások legfőképpen állampolgárság, lakhely vagy tartózkodási hely szerint érintették a potenciális vásárlókat, valamint sok esetben átirányították őket más webshopokba a kereskedők.

A felmérés eredményeit és a vásárlási igényeket figyelembe véve és mérlegelve, 2018.02.06-án az Európai Parlament az erre vonatkozó jogszabályt szavazott meg.

A jogszabály értelmében a webshopokból vásárolni kívánó vevőket nem lehet megkülönböztetni hátrányosan a bank- és hitelkártyájuk kibocsájtási helye miatt, kötelező számukra is azonos vásárlási lehetőségeket és feltételeket biztosítani.

Az eddigiekben a földrajzi korlátozások elsősorban a koncert jegyeket és sportesemény belépőket vásárló ügyfeleket, az autót bérelni vagy hotelt foglalni kívánókat, valamint a háztartási eszközöket rendelő felhasználókat érintették. A továbbiakban már nem ütköznek majd ilyen problémákba a vásárlók, azonban egyenlőre a jogszabály nem terjed ki a szerzői jogi oltalom alatt álló tartalmakra (pl.: elektronikus könyvek, letölthető zenei tartalmak, vagy online játékok, illetve fontos, hogy az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások sem esnek a jogszabály hatálya alá). A jogszabály alól mentesülő szolgáltatások és termékek szabályozásáról későbbi vizsgálatok során dönt az Európai Parlament.

A jogszabályt ugyan megszavazták, azonban még a Tanácsnak a jóváhagyásai szükséges, valamint ezután 9 hónappal lép majd életbe a szabályozás.

A jogszabály a fogyasztókat maximálisan pozitívan érinti majd a jövőben, hiszen semmilyen eddigi korlátozással nem kell majd szembesülniük és szabadon választhatják meg azt a webshopot, ahonnan rendelni szeretnének. Emellett a szolgáltatók számára a forgalomnövekedés jelenti majd a legnagyobb pozitívumot, amelynek alapfeltétele természetesen a jól felépített online kereskedelmi felület és a megfelelő háttérszolgáltatási rendszer kialakítása (fizetési lehetőségek, szállítási lehetőségek, stb.)

 

Modern, a vásárlói igényeknek és a feltételeknek megfelelő webshopot szeretne? Kérdése merült fel a témával kapcsolatban?

Keressen minket bizalommal és szakértőink mindenben készséggel állnak rendelkezésére!

 

 

 

 

 KAPCSOLAT