Webügy | Miért fontos, hogy weboldalunk biztonságos legyen? – A HTTPS protokoll
 

Miért fontos, hogy weboldalunk biztonságos legyen? – A HTTPS protokoll

Miért fontos, hogy weboldalunk biztonságos legyen? – A HTTPS protokoll

A Google Chrome böngésző az elmúlt évben csupán csak “nem biztonságos webhelynek” címkézte meg a nem HTTPS protokollt használó webfelületeket, azonban tovább szigorodnak a biztonsági elvárások. Nézzük részletesen miről is van szó!

 

Mi az a HTTPS?

 

A HTTPS egy internetes kommunikációs protokoll, a Hypertext Transfer Protocol Secure angol kifejezés rövidítése. Ennek feladata gondoskodni arról, hogy a felhasználó számítógépe és a webhely között biztonságos, “bizalmas” kapcsolat jöhessen létre. A felhasználók számára napjainkban elengedhetetlen, hogy az adatcsere biztonságosan ás privát formában mehessen végbe, így a HTTPS használata szinte követelmény. A biztonságos böngészés érdekében a HTTP már nem megfelelő protokoll használat.

 

A tavalyi évben a Google Chrome böngésző 56-os verziójától kezdve azok az oldalak esetében, amelyek nem rendelkeztek ezzel a protokollal “nem biztonságos” cimkével lettek ellátva, azaz a böngésző figyelmeztette a felhasználót. Ez a lépés kiemelt fontossággal bírt, hiszen az online világban olyan adatokat is használnak az internetezők, amelyek bizalmasak (pl.: jelszavak, hitelkártya adatok, stb.).

Miért fontos?

 

A Chrome jelenleg a címsorban megjelenő zöld lakat ikonnal jelzi, ha egy webhely biztonságos és a frissítés óta valóban igen alacsonyra csökkent a nem biztonságos oldalak száma.

Jelenleg a Chrome  68-as verziójánál járunk és a biztonságos böngészésre vonatkozó irányelvek tovább szigorodtak, amelynek köszönhetően a Google hátrébb sorolja vagy meg sem jeleníti hamarosan azokat a internetes oldalakat, amelyek nem rendelkeznek HTTPS protokollal. Továbbá júliustól minden olyan oldalra, amely HTTP-t használ vörös riasztást ad ki a Chrome, ezzel figyelmeztve a felhasználókat a nem biztonságos weboldalra.

 

A HTTPS protokoll bevezetése a webhely esetén kiemelt jelentőséggel bír és szakértő segítséggel rövid időn belül megvalósítható.

 

Kérdése merült fel a témával kapcsolatban, vagy szakértői segítségre van szüksége?

A Webügy szakemberei mindenben készséggel állnak rendelkezésére, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

 KAPCSOLAT