Ajánlatkérés
2018.07.01-től változik az adóhatóságok felé való adatszolgáltatás rendszere

2018.07.01-től változik az adóhatóságok felé való adatszolgáltatás rendszere

2018. július 1-től minden vállalkozó köteles lesz a 100.000 Ft feletti áfát tartalmazó számlákat az adóhatóság felé bejelenteni. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a következő hónap elejétől minden, 27%-os adókulcs esetén 470.000, 18%-os adókulcsnál 655.000 és 5%-os adókulcs esetén 2.100.000 Ft bruttó értékű számlát „látni fog” az adóhatóság. Az intézkedés célja a gazdaság fehérítése és az adócsalások visszaszorítása.

A jogszabály minden olyan belföldi adóalanyra vonatkozik, amelynek ügyletei során kiállított számláinak összege meghaladja a 100 ezer forint áthárított áfát, az adatszolgáltatás kizárólag ebben az esetben kötelező. Az újonnan hatályba lépő adatszolgáltatásnál meg kell különböztetni a kézileg kiállított számlákat és az online számlázási programmal történő számlázást.

Online számlázó programmal történő számlázás

A gépi számlák kiállításakor a számlázóprogram közvetlen összeköttetésbe kerül az adóhatósággal, az adatszolgáltatást a program az interneten keresztül továbbítja az adóhatóságnak. Az online számlázó rendszerek használatának előfeltétele az adózó regisztrációja a NAV oldalán. Úgynevezett ügyfélkaput kell létrehozni, mellyel majd be tudják azonosítani az adatközlőt.

Annak érdekében, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett a számlázó programjával kiállított számlái adataival kapcsolatban a szabályoknak megfelelő módon, emberi beavatkozás nélkül tudja kötelezettségét teljesíteni, szükség van egy ún. „technikai felhasználó” regisztrálására is. Minden programnak, amellyel az adóalanyok számlát kívánnak kiállítani, rendelkeznie kell ezzel a funkcióval. A technikai felhasználó regisztrálását követően állnak rendelkezésre azok az adatok, melyek az adózó számlázó programja és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükségesek. Az adózó a regisztrációt az alábbi oldalon teheti meg, egyelőre még csak teszt verzióban: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/

Kézi számlázás

Számlatömb használatakor a számla adatait webes felületen manuálisan kell rögzíteni. Amennyiben a számla adótartalma az 500.000 Ft-ot eléri vagy meghaladja, akkor a számlakibocsátójának 1 napon belül, míg 100.000 Ft áfaösszeget elérő számla esetében 5 naptári napon belül kell az adóhatóságnak adatot szolgáltatnia.

Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség független a számla létrehozásának földrajzi helyétől, azt kell figyelembe venni, hogy a számlakibocsátásra kötelezett belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen és a számla legalább 100 000 forint másik belföldi adóalanyra áthárított magyar általános forgalmi adót tartalmazzon.

NAV tájékoztatója az adatszolgáltatás változásáról:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

Gyakori kérdések-válaszok:

https://www.nav.gov.hu/nav/gyik/onlineszamla

Forrás:

https://5percado.hu/az-afa-adatszolgaltatassal-kapcsolatos-valtozasok-2018-julius-1-jetol/

https://adozasitanacsadas.hu/hir/831/szamlankenti-adatszolgaltatas-2018-julius-1-tol

Copyright 2018 © Webügy Kft.